Morwa Biała

Możliwość komentowania Morwa Biała została wyłączona Dieta

Produkty i produkcja

Do produkcji Darów Pamiru jagody zbierane są ręcznie na zboczach gór Pamiru na wysokości około 2000 metrów nad poziomem morza. Do upraw nie stosuje się nawozów sztucznych, a podczas przetwarzania – nie używa się dodatków, obecnie często używanych w przemyśle spożywczym. Batoniki są absolutnie naturalne, nie zawierają cukru, konserwantów, barwników, aromatów, glutenu i GMO. Do formowania nie stosuje się obróbki cieplnej, dzięki czemu mogą być spożywane przez witarian. Suszenie owocu występuje in vivo.

Logo z napisem 1

Stworzyliśmy serię zdrowych produktów, dodając do batoników nowe składniki (owoce, orzechy) i stale pracujemy nad nowymi wersjami smaków. Dzięki połączeniu różnych dodatków, batoniki pomagają w pracy umysłowej i aktywności fizycznej.

Morwy może być użyteczna dla diabetyków, ponieważ przyczynia się do zmniejszenia poziomu cukru we krwi. Produkty zawierają kwasy organiczne, są doskonałym źródłem witamin i karotenu. Ponadto, morwa biała zawiera różne mikroelementy.

Trochę historii

Morwa, słusznie nazywana „królową owoców” była czczona od czasów starożytnych jako „drzewo życia”, posiadających magiczne moce chroniące przed złem. Morwa Biała pochodzi ze wschodnich Chin, gdzie jest uprawiana od czterech tysięcy lat. Z Chin rozprzestrzeniła się do Azji Środkowej, Afganistanu, Indii, Północnym Pakistanie, Iranie, a nieco później – na Kaukazie.

Jest piękna legenda na temat powstania jedwabiu, ściśle związanego z morwą. W czasach cesarstwa chińskiego, Księżniczka Xi Ling Shi odpoczywała pod ogromnym drzewem morwy. Nagle, z gałęzi do filiżanki z herbatą spadł kokon. Księżniczka zobaczyła w gorącej wodzie, że z rozpuszczonego kokonu powstały błyszczące, opalizujące nitki przędzy. Od tego czasu Cesarz Imperium posiadał jedną z największych tajemnic: jak zwykły robak, ćma mieszkająca na drzewie morwy, stała się źródłem materiału, z którego powstał cenny jedwab. Morwa ma swój wkład w rozwój światowej kultury. Jak wiadomo, papier pojawił się w Chinach w I wieku przed naszą erą. To właśnie z łyk morwy, które jest pod korą drzewa, Chińczycy wykorzystywali do produkcji papieru.gmo free 1

Wyciągi z morwy używane były od wieków w tradycyjnym ziołolecznictwie, korzenie wykorzystywane były w chińskiej medycynie ludowej, a drzewa, dokładnie liście, wykorzystywano jako pożywienie dla jedwabników czy do parzenia herbaty. Z niebieskich jagód do dziś produkuje się dżemy. W Japonii, a także w wielu krajach europejskich sprzedaje się ogromne ilości dodatków do żywności zawierających morwę, między innymi jako środek wspomagający odchudzanie.

Świeże owoce morwy – przypominają nasze, rodzime jeżyny i są soczyste i słodkie, również mają właściwości lecznicze. Są przeznaczone do przetworzenia. Można z nich przygotować kompot, sok, dżem, aromaty, wina lecznicze. Owoce morwy są znane ze swoich właściwości leczniczych. Są bardzo bogate w różne witaminy, więc nazwa się je panaceum na wszystkie bolączki. Jest to chyba przesada, ale faktem jest, że przeprowadzone badania wykazują obecność wielu witamin – można znaleźć tam niemal cały alfabet. Morwa ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowego.morwa-biala fot 1

Suszone owoce morwy mają długi okres trwałości i mogą zastąpić cukier, ponieważ zawierają naturalną słodycz – są słodkie i lekko kwaśne. Sto gramów owoców zawiera niewiele ponad czterdzieści kalorii – doskonały produkt diety niskokalorycznej. To sprawia, że jest atrakcyjna dla zwolenników zdrowej diety i aktywnego stylu życia. Osobom cierpiącym na otyłość lub nadwagę – zmniejszają apetyt i pomagają obniżyć poziom insuliny we krwi.

Skład Owoców

Owoce morwy mają wysoką zawartość naturalnych cukrów prostych (22% fruktozy i glukozy) i niskiej zawartości kwasu (0,1% kwas fosforowy), zawierają również ilości kwasu jabłkowego, tanin i pektyn, witaminy C, D, karotenu, cholina. Ponadto, witaminy B1, B2, PP oraz olejki eteryczne i lipidy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera wiele użytecznych pierwiastków śladowych, tj. żelaza, cynku, magnezu, fosforu i potasu. Liście roślin zawierają kauczuk, kwas organiczny, karoten, taniny, lotny olejek eteryczny, kwas askorbinowy, substancje słodzące.

Wpływ na organizmpackaging

Witamina C – silny przeciwutleniacz. Odgrywa on ważną rolę w regulacji procesu redoks, jest zaangażowany w syntezę kolagenu i prekolagenu, metabolizm kwasu foliowego i żelaza, jak również syntezę hormonów steroidowych i katecholamin. Kwas askorbinowy reguluje również koagulację krwi i przepuszczalność naczyń włosowatych – ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowego działania krwi. Witamina C jest czynnikiem chronić organizm przed skutkami stresu i wykazuje działanie przeciwzapalne. Rozpuszczalna w wodzie (hydrofilowa) Witamina P jest ściśle powiązane i działa razem z witaminą C, zapewniając jej wchłanianie i wykorzystanie przez organizm, dodatkowo zapobiega jej zniszczeniu w wyniku utleniania.

Morwa a medycyna

Zdrowotne właściwości morwy od dawna mają zastosowanie w medycynie ludowej i tradycyjnej. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, owoce morwy stosuje się w profilaktyce i leczeniu anemii, zapaleniom żołądka i dwunastnicy, zgagi. Obniżają ciśnienie krwi i usprawniają metabolizm, jak również mają zastosowanie w profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego. Morwa biała ma korzystny wpływ na serce i wątrobę.

Zastosowanie do celów medycznychsuszenie morwy 2

Wiele osób korzysta z morwy jako łagodnego środka przeczyszczającego. Sok z owoców morwy i działa napotnie i moczopędnie. Powszechne zastosowane mają pochodne Morwy jako środek wykrztuśny w przewlekłych zapaleniu oskrzeli i astmy oskrzelowej. Owoce są niezwykle bogate w fosfor, więc są odpowiednie dla ludzi pracujących umysłowo, studentów i kobiet w ciąży (szczególnie w trzecim trymestrze ciąży).

Korzyści dla organizmu:

  • niska zawartość kalorii (mniej niż 50 kcal na 100 g)
  • zachowanie wszystkich witamin i składników odżywczych w suszonych jagodach
  • poprawa układu krążenia
  • stabilizacja przemiany materii
  • właściwości napotne
  • właściwości antybakteryjneMulberry original
  • doskonały lek przeciwdepresyjny
  • słodycz bez kalorii (dietetyczna)
  • produkt spożywczy dla diabetyków (zmniejszenie stężenia cukru we krwi)
  • źródło witamin.

Właściwości lecznicze morwy białej oczywiste, ale jeśli mają Państwo zamiar używać morwy jako środka słodzącego, należy kontrolować poziom cukru we krwi za pomocą miernika lub innych środków. Pamiętaj, aby skonsultować się z lekarzem.

Comments are closed.