Witamina C to jedna z najpopularniejszych witamin. Powszechność jej stosowania oraz ogólnie panujące przekonanie, że jej odpowiednia dawka może nas uchronić przed licznymi chorobami sprawiają, że na stałe zagościła w domowych apteczkach większości polskich rodzin. Co istotnie nie jest to kwestia ostatnich lat, od dzieciństwa bowiem byliśmy przekonywani, że witamina ta, najczęściej zamknięta w postaci niewielkiej żółtej tabletki pomoże nam bez szwanku przejść przez okres jesienno-zimowej zawieruchy.
W tym przekonaniu jest dużo prawdy, witamina C pomaga szybciej uporać się z przeziębieniem stymulując nasz układ immunologiczny.
Najważniejsze jest jednak znalezienie naturalnej witaminy C.
Objawami niedoboru tej witaminy jest m.in.:
-
osłabienie, szybkie męczenie się,
-
brak apetytu,
-
skłonność do występowania siniaków,
-
rozpulchnione i krwawiące dziąsła,
-
trudności w gojeniu się ran,
-
bóle mięśni i stawów.
Jest to jednak jedynie część objawów. W przypadkach znacznych braków, może dojść nawet do szkorbutu, choroby pozostawiającej znaczne spustoszenie w ludzkim organizmie, a w skrajnych przypadkach nawet prowadzącej do śmierci.
Korzyści płynące z regularnego stosowania naturalnej witaminy C to przede wszystkim:
-
zwiększenie odporności organizmu,
-
wspomaganie syntezy kolagenu,
-
wzmocnienie naczyń krwionośnych,
-
zwiększenie przyswajalności żelaza,
-
działanie antyoksydacyjne,
-
wsparcie w profilaktyce chorób nowotworowych,
-
optymalizacja metabolizmu lipidów.
Decydując się więc na suplementację warto zatem wybierać produkty o wyłącznie naturalnym składzie, bo tylko takie są w stanie uzupełnić ewentualne niedobory i zagwarantować pełną przyswajalność w naszym organizmie.
Dr Piotr Kardasz