Monini – z miłości do oliwy

Możliwość komentowania Monini – z miłości do oliwy została wyłączona Kuchnia, New

Monini – nazwy niektórych włoskich marek mówią same za siebie. Stojące za nimi rodziny stanowią najlepszą gwarancję jakości, tradycji i niezwykłej kultury. Niektóre z nich zostały przejęte przez międzynarodowe koncerny. Cały czas istnieją jednak firmy, które prowadzone przez jedną rodzinę zyskały światową renomę. Monini jest jedną z nich.

Dla Włochów Monini jest jednoznacznie związane z oliwą extra vergine, tradycją, pasją i rodziną. Jakość Monini jest efektem użycia najlepszych odmian oliwek, odpowiedniego ich zebrania i perfekcyjnego przestrzegania wszystkich etapów procesu produkcji. Nad ich przebiegiem czuwają najlepsi z najlepszych. Wszystko to sprawia, że nie ma możliwości, aby najwyższa jakość produktu była w jakikolwiek sposób zagrożona.

Oliwa z oliwek to podstawowy element diety śródziemnomorskiej – synonimu dobrego smaku i zdrowia.

Rzeczywiście, w porównaniu z innymi dodatkami roślinnego pochodzenia,

oliwa ekstra vergine jest nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza. Dobroczynne właściwości zawdzięcza procesowi wytwarzania – powstaje w wyniku wyciśnięcia oliwek bez użycia środków chemicznych czy technologii przemysłowych, stosowanych w produkcji innych olejów i tłuszczów roślinnych. Oliwa extra vergine zawiera sporo przeciwutleniaczy: witaminę E i polifenole o działaniu antyrodnikowym. Ponadto poprawiając smak potraw, wpływa pozytywnie na trawienie. Jest dodatkiem, który cechuje idealna równowaga tłuszczowa. Zawiera bardzo małe ilości kwasów nasyconych – głównej przyczyny wzrostu poziomu cholesterolu. Jest natomiast szczególnie bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wspomagające ograniczenie ilości złego cholesterolu. Oliwa extra vergine zawiera również podstawowe tłuszcze wielonienasycone (w ilościach takich, w jakich występują one w mleku matki), które we właściwych proporcjach pełnią istotną rolę w rozwoju całego układu nerwowego. Mają także pozytywny wpływ na płytki krwi i redukują ryzyko zatoru żylnego.

GranFruttato – prawdziwy skarb Monini

Oliwa extra vergine Monini GranFruttato to osobisty powód do dumy właściciela firmy. Unikalne walory smakowe i zdrowotne tej oliwy to zasługa mistrza sztuki olejarskiej – Zeffiryno Monini. Osobiście opracował recepturę GranFruttato i każdorazowo sam nadzoruje proces produkcji. Jego osoba jest gwarancją tego, że na twój stół trafia produkt starannie wyselekcjonowany, a jego smak i aromat urzeka oryginalnością i prawdziwie włoską głębią. 

Niepowtarzalny smak i wyjątkowe właściwości zdrowotne GranFruttato wynikają z faktu, że jest to oliwa tłoczona z oliwek nie w pełni dojrzałych. To stąd bierze się niczym niezakłócony aromat świeżej oliwki, podobny do zapachu jaki można poczuć w tłoczni. Natomiast pikantny smak z przyjemnym migdałowym odcieniem GranFruttato zawdzięcza wysokiej zawartości dobroczynnych przeciwutleniaczy.

GranFruttato znaczy “superowocowy”. Aby docenić ten smak wystarczy świeże pieczywo. Kiedy jednak masz ochotę na coś bardziej wyrafinowanego GranFruttato podkreśli smakowe niuanse i połączy składniki w jedną, doskonałą całość. Jak przystało na oliwę wielozadaniową GranFruttato to idealny wybór do zup, dań mięsnych, sałatek, dań z grilla, do pizzy i makaronu, kanapek i przekąsek. Świetnie nadaje się do przepisów kuchni włoskiej. Każdą potrawę wzbogaci o wyjątkowy smak i aromat.

Comments are closed.