Proponujemy Ceramiczne, Antybakteryjne filtry Olympus Plus, których dystrybutorem na Polskę jest firma INTACTO z Katowic. (www.filtryintacto.pl)
To doskonałe, estetyczne filtry ze stali nierdzewnej z ceramicznym, zmywalnym, wymiennym wkładem o mikronażu od 0,1 do 0,5 mikrona. Zmywalny podwójny wkład, oprócz ceramicznego spieku do filtracji mechanicznej posiada blok sprasowanego węgla aktywnego. Dzięki takiej budowie (dwa w jednym), zatrzymują między innymi bakterie, związki organiczne, fluor, chlor i jego pochodne produkty dezynfekcji, pestycydy, fenole, związki toksyczne, włókna azbestu, chrom, kadm, arsen, ołów i inne metale ciężkie, i oczywiście wszelkie mikrozanieczyszczenia mechaniczne jak piasek, pył, rdzę itp. Jednocześnie przepuszczają pożyteczne, rozpuszczone sole mineralne, jak: magnez, wapń, potas i sód i inne, niezbędne dla ludzkiego zdrowia i nadające wodzie orzeźwiający smak. Dodatkowo są wyposażone w antybakteryjny system ze specjalnych stopów miedzi, który uśmierca bakterie. Wkłady mają żywotność wystarczą na całoroczną eksploatacje przez dużą rodzinę. Koszt 100 litrów wody to mniej niż 3 złote. Jeżeli jest taka potrzeba, stosuje się dodatkowe kolumny jonowymienne, które służą do redukcji twardości lub azotanów. Są to typy dwukolumnowe lub trzykolumnowe. Wszystkie wersje są dostępne w dwóch podstawowych wersjach: Filtry na blat – nablatowe i Filtry podzlewozmywakowe lub podblatowe które montuje się pod blatem kuchennym, gdzie zajmują bardzo mało miejsca. Obie wersje są bardzo estetyczne i wyjątkowo łatwe w montażu, który można wykonać samemu.
Woda uzyskana po filtrach Olympus Plus INTACTO to woda spełniająca wszystkie nasze wymagania. Jest wodą KRYSTALICZNIE CZYSTĄ, ZDROWĄ, BEZ ZAPACHU, SMACZNĄ I TANIĄ, więc wybór jest łatwy.
Dlaczego filtry Olympus Plus a nie inne?
Pomimo zapewnień zakładów uzdatniania wody, Polacy codziennie przekonują się, że woda płynąca z kranów kuchennych jest daleka od doskonałości. Bardzo często można zauważyć, że woda ma nieprzyjemny smak i zapach, często nie jest bezbarwna i jest mętna. Dlaczego tak się dzieje, skoro woda jest uzdatniana w nowoczesnych stacjach uzdatniania a jej jakość jest stale monitorowana?
Dzieje się tak z dwu głównych powodów:
Po pierwsze zły stan rurociągów doprowadzających wodę, przede wszystkim starych, zarówno komunalnych jak i w naszych domach oraz awarie sieci powodują wtórne zanieczyszczenie wody. Wg NIK-u w Polsce ponad 50% długości sieci to rurociągi funkcjonujące ponad 50 lat a następne 45% to przewody w wieku 25 do 50 lat. To potencjalne źródło wtórnego zanieczyszczenia naszej wody bez względu na to jaka woda wychodzi ze stacji uzdatniania.
Po drugie CHLOR. Pomimo wszelkich starań zastąpienia go, ze względu na jego szkodliwość, jest podstawowym środkiem, używanym do dezynfekcji, na całym świecie. Także w Polsce ponad 90% zakładów uzdatniania wody używa do dezynfekcji chloru lub jego związków, przeważnie dwutlenku chloru. Oprócz samego chloru jeszcze groźniejsze są jego pochodne, które powstają na skutek reakcji ze związkami organicznymi znajdującymi się naturalnie w wodzie. To Trihalometany -THM. Przy długotrwałym narażeniu lub przy wysokim stężeniu, mogą one powodować schorzenia tarczycy, wątroby i nerek. Nieprzyjemny smak i zapach wody chlorem spowodowany jest właśnie obecnością trihalometanów. Wg raportów Wojewódzkich Stacji Sanitarnych, w zależności od sposobu dezynfekcji, w wodzie pitnej można zidentyfikować trihalometany w tym chloroform, chlorany, chloryny i bromiany jako uboczne produkty dezynfekcji.
Trzeba też wziąć pod uwagę, że stacje uzdatniania wody mają doprowadzić jakość wody pitnej do takiego stopnia czystości, żeby była zdatna do picia. To znaczy, żeby spełniała założone mikrobiologiczne i chemiczne wymagania, które są określone normami, czyli stężenia zanieczyszczeń były mniejsze od stanowiących potencjalne zagrożenia dla zdrowia ludzkiego. Skoro wartości stężeń jest określana rozporządzeniami, które się zmieniają to oznacza, że to co jest w normie dzisiaj może być niedopuszczalne jutro albo odwrotnie i nie zmienia to faktu, że jednak zanieczyszczenia wody są dopuszczalne, a zdrowie nasze i naszych dzieci jest zbyt cenne a życie tylko jedne, żeby zostawiać je przypadkowi albo ustaleniom biurokracji. Czy to oznacza, że nie powinniśmy pić wody wodociągowej i przestawić się na wodę butelkowaną. W żadnym wypadku NIE. Spożywanie wody butelkowanej jest drogie, uciążliwe, nie zawsze zdrowe i nieprzyjazne dla środowiska, ale to temat na osobny artykuł. Tutaj skupimy się natomiast na tym:
Co zrobić, żeby mieć w swojej kuchni bieżącą, krystalicznie czystą, zdrową, smaczną i tanią wodę pitną?
Odpowiedź jest jedna. Należy ją dodatkowo filtrować w miejscu poboru.
Jaki typ filtra kuchennego do tego zastosować? Który wybrać z całej gamy dostępnych filtrów? Czym się przy wyborze kierować? Czy filtr mechaniczny z węglem aktywnym czy system odwróconej osmozy? To pytania, na które odpowiemy poniżej.
Nie wszystkie substancje znajdujące się w wodzie pitnej są niepożądane. Istnieje grupa domieszek, które nie tylko nie są szkodliwe, ale są wręcz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To rozpuszczone związki mineralne. Ich brak w wodzie, którą spożywamy powoduje, że woda nie tylko nam ich nie dostarcza (to może być rekompensowane przez naszą diietę) ale skutecznie je wypłukuje z naszego organizmu, prowadząc do licznych schorzeń. Taką wodę produkują systemy odwróconej osmozy, dlatego ostatnim ich etapem są mineralizatory wzbogacające wodę w sole wapnia i magnezu, ale robią to niestety w niewystarczającym stopniu. Zostało naukowo potwierdzone, że picie wody z odwróconej osmozy powoduje więcej uszkodzeń ciała i szybciej niż większość zanieczyszczeń występujących w wodzie z kranu, a wg ostrzeżenia Światowej Organizacji Zdrowia – WHO – spożywanie wody z odwróconej osmozy (RO) nawet przez kilka miesięcy może powodować poważne skutki uboczne.
Zatem filtr, który zamontujemy w naszej kuchni ma spełniać dwa podstawowe zadania. Z jednej strony ma usunąć jak najwięcej zanieczyszczeń a z drugiej pozostawić w niej niezbędne minerały.
Filtracja wody filtrami Olympus Plus
to przepływ wody przez drobne kanaliki materiału filtracyjnego w wyniku, którego zatrzymywane są zanieczyszczenia w postaci cząstek równych a nawet trochę mniejszych od wielkości porów filtra. Dlatego im mniejsze pory materiału filtracyjnego tym skuteczniejsze jest oczyszczanie wody. Właściwość tą nazywamy dokładnością filtracji lub mikronażem. Wyrażana jest w mikronach (1μm = 0,001mm). Dla przykładu włos ludzki ma grubość 40 – 100 μm, piasek 100 – 1000 μm, algi 1-800 μm, iły 7-30 μm, bakterie 0,5-50 μm a rozpuszczone sole mineralne 0,0005-0,005 μm.
Ze względu na to, że nasza woda po filtracji nie powinna zanieczyszczeń a powinna zawierać rozpuszczone minerały, mikronaż filtra powinien się mieścić od 0,1 do 0,5 mikrona.
Drugim procesem, który stosujemy przy oczyszczaniu wody do spożycia w domu to adsorpcja na węglu aktywnym. To fizyczny proces przylegania na powierzchni porowatego węgla aktywnego, rozpuszczonych w wodzie substancji. Węgiel aktywny doskonale przechwytuje, z przepływającej przez niego wody, rozpuszczone związki które nie tylko są szkodliwe, ale mogą powodować też nieprzyjemny smak i zapach jak chlor, fluor, związki organiczne i inne.
Ponadto filtry Olympus Plus są wyposażone w System Antybakteryjnej Ochrony, który jest w stanie unieszkodliwić 95% bakterii i innych patogenów. Ciągle uwalniane jony miedzi, dzięki ich dezynfekcyjnym właściwościom, niszczą membranę i DNA komórek drobnoustrojów, które następnie są zatrzymywane przez filtr.
Dzięki powyższym procesom woda uzyskana po filtrach Olympus Plus INTACTO to woda spełniająca wszystkie nasze wymagania. Jest wodą KRYSTALICZNIE CZYSTĄ, ZDROWĄ, BEZ ZAPACHU, SMACZNĄ I TANIĄ, więc wybór jest łatwy.
www.filtryintacto.pl , +48 731 229 743, email: filtryintacto@gmail.com
2. Kod rabatowy.
Oprócz artykułu proszę o umieszczenie poniższego tekstu.
Tekst ma być bardzo dużymi literami, wyróżniający się.
Wpisz przy zakupie na stronie www.filtryintacto.pl
KOD RABATOWY: ELITY
I SKORZYSTAJ Z 10% RABATU
TYLKO DO KOŃCA SIERPNIA 2023 r.
CZYSTA, SMACZNA i ZDROWA WODA W KUCHNI Z FILTRÓW
OLYMPUS PLUSby INTACTO