Chociaż większość z nas nie żyje po to by jeść, jednak dla większości z nas spożywanie posiłków to przyjemność.
Nasza firma już od 2007 roku oferuje Państwu dostęp do wyselekcjonowanych produktów z krajów śródziemnomorskich i nie tylko. Sami całym sercem pokochaliśmy Włochy i włoską kuchnię. Chcemy przypominać Państwu, że siadanie do stołu to również okazja do poznawania zwyczajów, tradycji i upodobań innych narodów. To również doskonała okazja do spotkań towarzyskich, zacieśniania więzów rodzinnych i przyjacielskich.
W naszej ofercie znajdą Państwo szeroką gamę najwyższej jakości produktów spożywczych dla smakoszy.
Szczególnie gorąco zachęcamy do rozkoszowania się smakiem trufli. Te niezwykłe owoce ziemi znane były już w starożytności i do dziś pozostały jednym z najbardziej ekskluzywnych przysmaków. Nazywane tez czarnymi diamentami pojawiają się na najwytworniejszych stołach.
Pragniemy podzielić się z Państwem radością kosztowania tych aromatycznych grzybów i zapraszamy do skorzystania z naszej bogatej oferty. Jako bezpośredni dystrybutor oferujemy Państwu nie tylko doskonałą jakość produktu, ale również porady i propozycje podania.
Serdecznie zapraszamy: www.smakipoludnia24.pl
Przepis – Gnocchi
Orkiszowo-dyniowe gnocchi z truflami i masłem czosnkowo-szałwiowymSkładniki:
- 270g orkiszowej mąki pełnoziarnistej
- 500g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 250g pieczonej dyni
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- 1 trufla
- 50g parmezanu świeżo startego
- oliwa do polania wierzchu
Masło szałwiowe:
- 50 g masła
- listki z pęczka) szałwii
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- jedna pokrojona trufla
Na patelni roztopić masło, jeśli nie było klarowane, podgrzewać je aż zacznie skwierczeć, usunąć zebraną na powierzchni pianę. Dodać listki szałwii, pokrojoną truflę oraz siekany czosnek i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu aż będą chrupiące. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawić z ognia.
Ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa o drobnych oczkach, dodać pieczoną dynię, mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną, jajko, sól i startą na tarce truflę oraz parmezan. Doprawić solą i pieprzem i zagnieść ciasto. Podzielić na kilka porcji, utoczyć wałeczki, oprószyć mąką i kroić na mniejsze kawałeczki. Deskę do gnocchi obsypać mąką, kłaść na niej każdy kawałek odkrojonego ciasta, lekko spłaszczyć i przeciągnąć specjalnym do tej czynności drewnianym patyczkiem, kluska zawinie się wokół patyczka a po uniesieniu spadnie. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić i wrzucać na wrzątek kluseczki, zmniejszyć ogień. Gdy wypłyną od razu wyławiać łyżką cedzakową na talerz, oblać masłem szałwiowo-czosnkowym i podawać.
Smacznego!
Przepis oraz zdjęcia wykonane przez Blog Smaki Alzacji
„Smaki Południa” F.H.U. Sebastian Zawadzki
ul. Belgradzka 8/4, 02-793 Warszawa
Al. Krakowska 47, 05-090 Janki
Tel. Mob. 603 508 939
www.smakipoludnia.pl www.smakipoludnia24.pl
FB – https://www.facebook.com/SmakiPoludnia/