Wytwarzamy sery w skład których wchodzą wyłącznie naturalne produkty: niepasteryzowane i pasteryzowane mleko krowie, podpuszczka mikrobiologiczna, sól niejodowana, zioła.
Specjalizujemy się w produkcji sera podpuszczkowego młodego, niedojrzewającego.
Nasza serowarnia pozyskuje mleko krowie najwyższej jakości od sprawdzonych, lokalnych producentów – rolników z wieloletnim doświadczeniem.
Sery podpuszczkowe to sery miękkie, łatwe w krojeniu, słone, „mokre”, o nie ostrym zapachu, z posmakiem dodanego zioła (np. czarnuszki, kozieradki, czosnku, bazylii, orzecha, pokrzywy…). Coraz częściej można spotkać tego typu sery jednakże nasze są wyjątkowe, ale tajemnicy ich wyjątkowości nie zdradzimy ? Ser ten idealny jest do sałatek, kanapek, przekąsek ciepłych oraz zimnych, można go grillować. Są doskonałym uzupełnieniem różnych zapiekanek, zup, omletów i sufletów.
Zapraszamy do punktu firmowego w Serowarni Lutomierz 29, 57-213 Stoszowice. Otwartego do końca marca codziennie od godziny 8.00 do godziny 21.00. W miesiącach kwiecień – wrzesień od wtorku do piątku po godzinie 17.00 a w weekendy od godziny 9,00 do 21,00.
Możliwość zamówień paczki kurierskiej na telefon 661 783 435. Zapraszamy również na nasze stoiska podczas Jarmarków tematycznych na terenie Ząbkowic Sląskich i Wrocławia.
Oferujemy sery typu gouda świeża z ziołami: czarnuszka, kozieradka, bazylia, czubryca zielona, czosnek, żurawina, kompozycja pomidor+bazylia+czosnek. Na zamówienie klienta dodamy dowolne zioła, rośliny, nasiona.
Na potrzeby weselników (i nie tylko) przygotujemy sery w kształcie serduszka. Sery dostępne są w dowolnej gramaturze i w jednej cenie 45 zł/kg. Eksperymentujemy z serami dojrzewającymi, jogurtami i masłem więc i to w serowarni czasem się znajdzie.
Warsztaty serowarskie
Przydomowa serowarnia w Lutomierzu zaprasza dzieci, młodzież oraz miłośników serów do udziału w warsztatach warzenia sera na wesoło. Serowarnia znajduje się na terenie gospodarstwa rolnego położonego w malowniczym terenie u stóp Gór Sowich.
Zabawa i edukacja w jednym
Uczestniczy wszystkimi zmysłami poznają pracę w serowarni, czują mleko, dotykają ziarno serowarskie, smakują wyrobów mlecznych, słyszą jak wyją krowy ! Odpowiadamy na pytania:
Jak powstaje dobry ser? Z czego wytwarza się masło? Co to jest maślanka?
Warsztaty warzenia sera „SEROWARSTWO NA WESOŁO”
składają się z 3 głównych części:
- Zapoznanie się z pracą w serowarni. Warzenie sera. Uczestniczy otrzymują odpowiednią czystą odzież ochronna, zostają poinstruowani o zasadach zachowania higieny pracy. Wspólnie rozpoczynamy proces przygotowania mleka, kroimy skrzep, odciągamy ręcznie serwatkę. Każdy z uczestników otrzymuje swoją formę, wybiera zioła i wyrabia ser.
- Degustacja wyrobów nie tylko mlecznych. Dajemy możliwość spróbowania wszystkich naszych wyrobów: serów podpuszczkowych z czarnuszka, kozieradka, czosnkiem, innymi ziołami, sera typu Ricotta, masła, maślanki, surowego mleka oraz powideł, syropów, przetworów z domowej spiżarni.
- Zwiedzanie gospodarstwa czyli wejście do obory, chlewu (dla chętnych) zobaczenie z bliska bydła. Przejście do pomieszczeń gospodarczych, wejście na zagrodę, gdzie roztacza się cudowna panorama Gór Sowich oraz Bardzkich. W stadzie są zarówno małe cielaki jak i duże byki (największy waży ok 800 kg) oraz krowy, wszystkie zwierzęta można z bliska zobaczyć.
Ofertę kierujemy do dzieci i młodzieży oraz dorosłych. Zapraszamy grupy szkolne, turystów, rodziny z dziećmi oraz amatorów serów którzy mogą zobaczyć jak powstaje dobry ser. Zapraszamy także młodych ludzi zdobywających zawody związane z gastronomią; technologów żywienia, kucharzy, hotelarzy, kelnerów…
zapraszamy grupy szkolne do 60 osób.
Cena: 35 zł dzieci i młodzież,
40 zł dorośli.
(Cena podlega negocjacji.)