SemCo jest firmą rodzinną prowadzoną od 1992 roku na bazie własnego gospodarstwa specjalistycznego, którego historia sięga 1929.
Firma stawia na jakość i tradycję. Oleje lniany jak i inne oleje tłoczone metodą na zimno pozwalają na zachowanie ich wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Walory smakowe i zapachowe pozostają w pełni zachowane, budząc wspomnienia z domu rodzinnego.
Olej lniany stosowany i wytwarzany od wieków na terenie ziem polskich jest znakomity do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera, ryb, mięs, wszelkich sałatek warzywnych i owocowych, surówek, do sosu Winegret, dressingów itp. Również w profilaktyce zdrowotnej stosuje się go w chorobach serca, miażdżycy i nadciśnienia, oraz obniża poziom cukru i zapobiega nowotworom. Duże znaczenie ma zastosowanie w dolegliwościach układu pokarmowego.
Ostatnimi laty stała się bardzo popularna dieta opracowana przez dr Budwig. Polega ona na łączeniu (miksowaniu) surowego, nieoczyszczonego oleju lnianego z serem. Tzw. Pasta jest doskonała w różnych przypadłościach zdrowotnych, a wybornie smakuje z dodatkami np. szczypiorkiem, ziołami lub na słodko z owocami, dżemami.
Te własności oleju lnianego zapewnia wysoka zawartość kwasów jedno‑ i wielonienasyconych, a w nich 49 g/100 ml kwasu omega 3. W naszej firmie produkujemy oleje zgodnie z systemem HACCP. Posiadamy Certyfikat Ekologiczny, certyfikat Komisji Unii Europejskiej Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, certyfikat Orzeł Agrobiznesu, certyfikaty Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego tzw. Perły w 2005 roku dla Oleju Rydzowego, w 2010 dla Wielkopolskiego Oleju Lnianego i w 2013 roku dla Oleju Dyniowego.
Zapraszamy grupy konsumentów na spotkania demonstracyjne w naszej siedzibie, które odbywają się w pomieszczeniach starego młyna i są połączone z degustacją potraw z olejami tłoczonymi na zimno. Oleje produkujemy zgodnie z maksymą „Zdrowie szanuj i o zdrowie zadbaj”.