Wiesław Różański – Jakość zobowiązuje.

Możliwość komentowania Wiesław Różański – Jakość zobowiązuje. została wyłączona Kuchnia, Ludzie

Wywiad z prezesem Zarządu Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego – Wiesławem Różańskim.

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) to dynamicznie działająca organizacja branży mięsnej. W czym tkwi siła Unii? Co jest jej celem i misją?

  • UPEMI to nowoczesna organizacja branżowa tworzona przez ludzi z ogromnym doświadczeniem. Organizacja rozpoczęła działalność w 2005 roku. Naszym celem jest reprezentowanie interesów całej branży, jak i zrzeszonych firm w sposób nowoczesny tzn. łączący elementy biznesowe, cele operacyjne organizacji i dążenia oraz oczekiwania branży. Ważnym elementem naszej działalności jest promocja produktów na rynkach zewnętrznych oraz nawiązywanie współpracy z instytucjami i partnerami z zagranicy. Niewątpliwie największym sukcesem UPEMI jest stworzenie i wdrożenie Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP.

 

Wspomniał pan o działaniach promocyjnych. Jaki jest skuteczny sposób promowania mięsa?

  • UPEMI już od samego początku swojej działalności prowadziło intensywne działania promocyjne, edukacyjne i informacyjne. W 2008 i 2009 roku realizowaliśmy już duży projekt „Stół pełen smaków” prowadzony na rynku Korei Południowej i USA. Działania na tych i innych rynkach kontynuujmy do dziś. Obecnie prowadzimy projekty Tradycja i jakość europejskiego mięsa dedykowane krajom Korea Południowa, Wietnam i USA oraz Gwarancja Jakości QAFP na rynku polskim. Obie kampanie mają propagować wiedzę na temat mięsa wieprzowego, jego walorów smakowych i sposobach wytwarzania. W promocji wykorzystujemy narzędzia mniej typowe ale za to bardziej angażujące potencjalnego odbiorcę. Nasze działania są efektywne i konsekwentne oraz spotykają się z szerokim oddźwiękiem. Współfinansujemy je ze środków UE.

 

Powiedział pan, że UPEMI jest inicjatorem i administratorem Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Czym jest w takim razie System QAFP?

  • System QAFP to niewątpliwie duży sukces UPEMI. Wyroby certyfikowane znakiem QAFP swoją wyjątkowość opierają na zapewnieniu wysokiej jakości i rygorystycznego przestrzegania norm w całym łańcuchu produkcyjnym. Wysokimi standardami są objęte wszystkie etapy produkcji począwszy od hodowli, żywienia zwierząt, poprzez ubój, przetwórstwo, a skończywszy na magazynowaniu i sprzedaży. Dzięki temu systemowi konsument jest pewny, że w całym łańcuchu wytwarzania danego produktu nie wystąpiły żadne niekorzystne zjawiska, które negatywnie oddziaływałyby na jakość tej żywności. Założenia Systemu QAFP zostały zresztą opracowane przez naukowców z wiodących ośrodków akademickich w Polsce, a sam system został w grudniu 2009 roku uznany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowy system jakości żywności. System QAFP w swoich założeniach, co istotne, nie obejmuje tylko jednej grupy asortymentowej ale jest multiproduktowy. Obecnie obejmuje świeże kulinarne mięso wieprzowe, drób i elementy gęsi oraz wędliny. W planach mamy poszerzenie koszyka produktowego o wyroby spoza branży mięsnej.

A skąd wzięła się idea powstania Systemu?

  • Tworząc System QAFP Unii przyświecał cel promowania sprawdzonej, tradycyjnej, wysokojakościowej żywności jako wyróżnika naszej kultury kulinarnej. Polska słynie w świecie z dobrego, smacznego jedzenia. Dlaczego więc nie promować tego co najlepsze w naszej tradycji kulinarnej. Wzorem Francji, Niemiec czy Austrii chcieliśmy stworzyć narodową markę żywności najwyższej jakości, gwarantowanej jakości. Chcieliśmy dać konsumentowi możliwość wyboru poprzez porównanie właśnie jakości produktów wytworzonych w Systemie i poza nim. To ważne by klienta uświadomić co tak naprawdę kupuje i je, za co płaci w sklepie. My gwarantujemy, że wyroby ze znakiem QAFP są zawsze świeże, wytworzone z wysokiej jakości surowca, w przypadku wędlin stosowane są tylko przyprawy naturalne, nie stosuje się polepszaczy smaku. Ideą Systemu było i jest skupienie w nim producentów żywności różnych asortymentów, tak jak to ma miejsce chociażby u naszych sąsiadów za zachodniej granicy. Niemiecki system QS obejmuje mięso, warzywa, owoce, wyroby zbożowe i mleczne. UPEMI dąży cały czas by System QAFP też miał taki koszy produktów. Prowadzimy właśnie zaawansowane prace w tym kierunku.

Jakie działania lub kierunki działań podejmie pan dla dalszego rozwoju Systemu?

  • Przede wszystkim świadome, zaplanowane i przemyślane działania promocyjne, czyli prowadzenie kampanii w kraju i za granicą. Konsekwentnie powtarzane działania wzmocnione sukcesywnym rozwojem systemu przyniosą w perspektywie kilku najbliższych lat wzrost znaczenia systemu, więcej różnorodnych produktów ze znakiem QAFP i co najważniejsze wykształcą świadomego konsumenta. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że system, który ma dopiero 5 lat i startował z pozycji zerowej rozpoznawalności w ciągu tego czasu stał się 5 najlepiej rozpoznawalnym znakiem jakości, jak pokazują ostatnie badania i kształtuje się na poziomie 12 procent. To duży sukces organizacji i naszej strategii.

Mówił pan o nowej jakości działań Unii, o systemie jakości żywności, o przemyślanych działaniach. To wszystko sprowadza się do jakości w biznesie. Czym dla pana jest więc jakość w biznesie?

  • UPEMI założyło sobie dwa główne kierunki działań pierwszy to długofalowa strategia umacniania pozycji organizacji i sukcesywnego rozbudowywania systemu, a druga to reagowanie na bieżące, chwilowe potrzeby branży i rynku. Działamy w sposób systemowy, zaplanowany starannie w najdrobniejszych szczegółach. Bo jakość to działanie w sposób przemyślany, mądry. Jakość w biznesie to dobrze opracowana strategia działań długofalowych i chwilowych, umiejętność odpowiedniego reagowania na bieżące problemy, umiejętność dostosowania działań do zagrożeń. Ale żeby działać na najwyższym poziomie trzeba mieć mocne fundamenty merytoryczne, trzeba mieć doświadczenie, a to tworzą ludzie. Tak więc jakość w biznesie to przede wszystkim ludzie. Mocny zespół wzajemnie uzupełniających się pracowników tworzy efekt synergii i daje lepsze efekty. To co dziś jest często niedocenianą częścią biznesu to właśnie kadra pracownicza. Staramy się z dużym powodzeniem łączyć podejście stricte biznesowe z tradycyjnym modelem organizacji branżowej. UPEMI stawia na jakość, a jakość zobowiązuje, a nas przede wszystkim motywuje do dalszej pracy.

Comments are closed.