Smaki Południa

Możliwość komentowania Smaki Południa została wyłączona Dieta, Kuchnia, New

Chociaż większość z nas nie żyje po to by jeść, jednak dla większości z nas spożywanie posiłków to przyjemność.
Nasza firma już od 2007 roku oferuje Państwu dostęp do wyselekcjonowanych produktów z krajów śródziemnomorskich i nie tylko. Sami całym sercem pokochaliśmy Włochy i włoską kuchnię. Chcemy przypominać Państwu, że siadanie do stołu to również okazja do poznawania zwyczajów, tradycji i upodobań innych narodów. To również doskonała okazja do spotkań towarzyskich, zacieśniania więzów rodzinnych i przyjacielskich.
olive
W naszej ofercie znajdą Państwo szeroką gamę najwyższej jakości produktów spożywczych dla smakoszy.
Szczególnie gorąco zachęcamy do rozkoszowania się smakiem trufli. Te niezwykłe owoce ziemi znane były już w starożytności i do dziś pozostały jednym z najbardziej ekskluzywnych przysmaków. Nazywane tez czarnymi diamentami pojawiają się na najwytworniejszych stołach.

Pragniemy podzielić się z Państwem radością kosztowania tych aromatycznych grzybów i zapraszamy do skorzystania z naszej bogatej oferty. Jako bezpośredni dystrybutor oferujemy Państwu nie tylko doskonałą jakość produktu, ale również porady i propozycje podania.

Serdecznie zapraszamy: www.smakipoludnia24.pl

Przepis – Gnocchi
Orkiszowo-dyniowe gnocchi z truflami i masłem czosnkowo-szałwiowym

Składniki:

  1.  270g orkiszowej mąki pełnoziarnistej
  2.  500g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  3.  250g pieczonej dyni
  4.  1 jajko
  5.  łyżeczka soli
  6.  1 trufla
  7.  50g parmezanu świeżo startego
  8.  oliwa do polania wierzchu

Masło szałwiowe:

  1.  50 g masła
  2.  listki z pęczka) szałwii
  3.  sól morska
  4.  świeżo zmielony czarny pieprz
  5.  jedna pokrojona trufla

Na patelni roztopić masło, jeśli nie było klarowane, podgrzewać je aż zacznie skwierczeć,  usunąć zebraną na powierzchni pianę. Dodać listki szałwii, pokrojoną truflę oraz siekany czosnek i smażyć przez kilka minut na średgnocchi-dyniowo-truflowe-strnim ogniu aż będą chrupiące. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawić z ognia.

Ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa o drobnych oczkach, dodać pieczoną dynię, mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną, jajko, sól i startą na tarce  truflę oraz parmezan. Doprawić solą i pieprzem i zagnieść ciasto.  Podzielić  na kilka porcji, utoczyć wałeczki, oprószyć mąką i kroić na mniejsze kawałeczki. Deskę do gnocchi obsypać mąką, kłaść na niej każdy kawałek odkrojonego ciasta, lekko spłaszczyć i przeciągnąć specjalnym do tej czynności drewnianym patyczkiem, kluska zawinie się wokół patyczka a po uniesieniu spadnie. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić i wrzucać na wrzątek kluseczki, zmniejszyć ogień. Gdy wypłyną od razu wyławiać łyżką cedzakową na talerz, oblać masłem szałwiowo-czosnkowym i podawać.gnocchi-dyniowo-truflowe
Smacznego!
Przepis oraz zdjęcia wykonane przez Blog Smaki Alzacji

„Smaki Południa” F.H.U. Sebastian Zawadzki
ul. Belgradzka 8/4, 02-793 Warszawa
Al. Krakowska 47, 05-090 Janki
Tel. Mob. 603 508 939

www.smakipoludnia.pl     www.smakipoludnia24.pl
FB – https://www.facebook.com/SmakiPoludnia/

 

 

smaki_poludnia@onet.eu

 

Comments are closed.